Pandemi döneminde virüsten korunmanın yolları olarak maske, mesafe ve hijyen kuralları ön ön plana çıkmıştır. Hijyen konusunda hangi ürünleri kullanabiliriz gibi sorulara, dezenfektan ve benzeri antiseptikler cevabı uzmanlar tarafından özellikle önerilmektedir. Aynı zamanda vücut bölgelerinin hijyenini sağlayan dezenfektanlar hakkında insanların yeterli bilgiye sahip olmaması işlevini yerine getirmeyen ürünleri tercih etmelerine neden olmaktadır. Bu bağlamda içeriğimizde, dezenfektanların görevini, virüsü engelleme kapasitelerini, kaç derece alkol içermeleri gerektiğini ve cilt üzerinde etkileri gibi bilgilerle birlikte kısacası hakkında her şeyi sizler için derledik. Keyifli okumalar dileriz.
Dezenfektanlar Virüsü Engeller mi?
Dezenfektanlar temel olarak içerisindeki güçlü kimyasal bileşenlerle, virüs ve mikroplarında dahil olduğu mikroorganizmaların dış yüzeyine zarar verip genetik yapılarını bozarak yok edilmesini sağlar. Bazı mikroorganizmalar bu durumdan etkilenmez ya da direnç geliştirebilirler. Yani bu durumda dezenfeksiyon yapılan alandaki bütün varlıkların giderilmesi mümkün olmamaktadır. Özellikle bazı bakteri türleri form değiştirerek vücutta tutunup daha sonra hastalık yapma eğilimi gösterebilirler. Bu gibi daha güçlü dezenfektan gereken durumlarda sterilazyon işlemi çözüm olmaktadır.
Günümüzde dezenfektanlar en çok hastalık ve virüs bazlı amaçlarla kullanılmaktadır. Aynı zamanda bu yaygın ürünler çoğu zaman virüsler için yeterli görülmektedir. Koronavirüs tipindeki virüsler özellikle dış ortamda uzun süre hayatta kalamadıkları için dezenfektanlar tarafından rahatlıkla giderilebilirler. Aynı zamanda bu ürünler temizlik sağladıkları gibi yeni oluşum gösterilebilecek virüs ve mikropların çoğalmalarını da engelleyebilmektedir. El temizliği, özellikle solunum yolu enfeksiyonu yaratabilecek virüsler konusunda önemini giderek attırmaktadır. Sağlık Bakanlığı ve uzmanlar da dezenfektan kullanımının önemini vurgulayıp tavsiyelerini bu yönde sunmaktadırlar.
İlginizi Çekebilir; Pandemide Maske Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Dezenfektanlar ve Kolonyalar Kaç Derece Üstü Alkol İçermelidir?
Dezenfektanlar, kolonyalar ve diğer antiseptikler özellikle hastane ortamları için olmazsa olmazdır. Cerrahi işlemlerde, el temizliğinde ve yara pansumanlarında kullanılan bu ürünlerin görevlerine bağlı olarak kimyasal yapıları değişiklik göstermektedir. Hastanelerde ve evlerde kullandığımız basit dezenfektanlar ile kolonyalar alkol içermektedir. Etil ve izopropil alkol genelde 60 ve 90 derecede çözetiler halinde bu ürünlerin içerisinde yer almaktadır. Bu bağlamda uzmanlar da dezenfektan ve kolonyolarda en az 60 ve 70 derece ve üstü olacak şekilde alkol içermesini önermektedirler. Ayrıca en ideal şekilde kullanımınının 80 ve 90 derece olduğu da belirtilmektedir. Alkolün kapağı açık unutulursa buharlaşabileceğinden mikropları öldürme özelliğinin azalacağı da unutulmamalıdır. Önerilen derecelerde alkol içeren dezenfektan ya da kolonyanızı elinizin içini dolduracak ölçüde sıkıp parmaklardan bileğinize kadar ovalarsanız 2-5 saniye arasında türlü mikroorganizmaların ölmesi kaçınılmaz olacaktır. Diğer yandan alkolün alerji ve benzeri etkiler yaptığı kişiler için ise alternatif olarak Klorheksidin maddesi ile üretilmiş el dezenfektanlarını tercih edebilmek mümkündür.
Dezenfektanlar Cildimizi Tahriş Eder mi?
Dezenfektanlar içerdikleri kimyasallar ve güçlü yapıları ile faydalarının yanında cilt üzerinde bazı komplikasyonlara neden olabilmektedirler. El ve benzeri vücudun yüzey temizliği adına kullanılan bu ürünler yaratabilecekleri biyolojik etkilere karşı dikkatli kullanılması gerekmektedir. Öncelikle alkol türevi kimyasallar fazla kullanımda ve hassas ciltlerde en basit şekilde tahrişe neden olabilmektedirler. Bunun beraberinde dezenfektanların tahrişe bağlı olarak ciltte kaşıntı ve kızarlıklığa neden olabildiği söylenmektedir. Cildin bütünlüğüne etki etmesiyle yeni enfeksiyonlar gelişebilmektedir. Ayrıca kontakt dermatit, yanıklar ve alerjik komplikasyonlar görülebilecek diğer yan etkilerdir. Özellikle uzmanlar göz ve çevresinde dezenfektan uygulamasından kaçınmayı tavsiye etmektedirler. Ciddi cilt yanıkları ve derin yaralarda da uygulanması tavsiye edilmemektedir. Sonuç olarak kontrollü ve önerilen ölçekte kullanılması dezenfektanın zararlarından kaçınmak için yeterli olacaktır.
İlginizi Çekebilir; Korona Virüsü Öldüren Cerrahi Maske